نوشته شده توسط: الهه ناز
سیگار کشیدن یکی از رفتارهای مخرب بر محور سلامتی به شمار می رود. سیگار کشیدن زنان به مراتب بیشتر از سیگار کشیدن در آقایان بر سلامت بدن تأثیر منفی می گذارد. سیگار کشیدن در زنان می تواند منجر به بروز سرطان دهان، رحم، ناباروری، چین و چروک پوستی، غلظت خون، یائسگی زودرس و عفونت واژن گردد.
به طور کلی سیگار در رده ی دخانیات قرار دارد. استعمال سیگار فارغ از جنسیت تأثیرات مخربی بر محور سلامتی می گذارد.
بر اساس آمار به دست آمده توسط سازمان بهداشت جهانی میزان استعمال دخانیات در مردان و بانوان در کشور های در حال توسعه سیر نزولی دارد. حدود 140000 زن به صورت سالیانه به موجب خطرات ناشی از استعمال سیگار جان خود را از دست می دهند.
متداول ترین رده ی سنی بانوان که به استعمال سیگار گرایش پیدا می کنند، بین 25 الی 44 سال است.
زنان سیگاری همانند مردان مصرف کننده ی دخانیات در معرض ابتلا به بیماری های متعددی اعم از بیماری های تنفسی، تنگی نفس، سرطان کلیه، مثانه، مری، حلق، حنجره، دهان، ریه و لوزالمعده قرار دارند.
بهتر است بدانید استعمال سیگار در سلامت جسمانی زنان به صورت گسترده تری تأثیر مخرب دارد. به عبارتی برخی از مضرات سیگار تنها به زنان استعمال کننده ی سیگار اختصاص دارد.
شرایط فیزیکی زنان زمینه ی تأثیر گذاری و افزایش درصد تخریب سلامتی می گردد. در ادامه معایب استعمال سیگار بر روی سلامتی را که مختص بانوان است بیان می کنیم.
• سرطان ولو در سطح خارجی دستگاه تناسلی
• سرطان پستان
• سرطان دهانه رحم به موجب تضعیف سلول های دهانه ی رحم در برابر مواد شیمیایی موجود در سیگار
• پوکی استخوان به موجب از بین رفتن اثرات هورمون استروژن محافظت کننده ی بدن
• سکته مغزی
• بروز ناهنجاری های قاعدگی و یائسگی زود رس
• عفونت و ترشح واژن
• خونریزی غیر طبیعی در دوره ی پریود
• آمنوره یا عدم شکل گیری پریود
• بروز چین و چروک پوستی با نفوذ مواد سمی سیگار در کبد و خون
• غلظت خون
• از بین رفتن پروتئین سلول پوست میانی و کلاژن پوست
• افزایش خفیف فشار خون
در دود سیگار نوعی ماده ی سمی به نام نیکوتین وجود دارد. این ماده ی سمی به جریان خون بدن راه پیدا می کند و در دیواره ی عروق خونی فرد رسوب گذاری می کند.
در واقع به موجب ارتباط میان سطح استروژن خون در بانوان و مواد شیمیایی موجود در سیگار، خطر ابتلا به بیماری های قلبی به ویژه سکته وجود دارد.
بهتر است بدانید بر اساس آمار سالانه، حدود 34,000 زن در اثر بیماری ایسمکیک قلب ناشی از سیگار جان خود را از دست می دهند.
بیماری التهاب لگن یا PID نوعی عفونت در اندام های تولید مثل زنانه است که عامل بروز مشکلات باروری در زنان به ویژه چسبندگی لگن و بارداری خارج رحمی محسوب می شود.
در بیماری التهابی لگن، قسمت های متعددی از اندام های تولید مثل اعم از رحم، تخمدان و لوله های فالوپ به عفونت مبتلا می شوند. بهتر است بدانید احتمال بروز این اختلال در زنان سیگاری حدود 33 درصد بیشتر از زنان غیر سیگاری است.
ناباروری یکی از ضرر های رایج در سیگار است که علاوه بر بانوان، قدرت باروری مردان را نیز متزلزل می سازد.
سیگار کشیدن زنان سبب کاهش عملکرد تخمدان می گردد. در واقع در بانوان استعمال کننده ی سیگار روند تخمک گذاری مختل است.
علاوه بر این، سیگار دارای مواد شیمیایی نظیر تنباکو و توتون است که سبب تغییر در ترشحات رحم می گردد. به عبارتی مواد شیمایی سیگار مسیر رحم را برای ورود اسپرم به یک محیط سمی مبدل می سازد که منجر به سخت شدن بارداری در زنان می گردد.
لازم به ذکر است که سموم و مواد شیمایی سیگار سلول های مردانه را تغییر می دهد. تغییرات سلولی که با عنوان تغییرات جهش ژنی شناخته می شود عامل نقص مادرزادی، سرطان و سقط جنین محسوب می گردد.
استعمال سیگار در دوران بارداری سبب انتقال مواد شیمیایی دخانیات اعم از تنباکو و توتون به بدن جنین می گردد. روند انتقال مواد سمی سیگار از طریق جریان خون صورت می گیرد که به موجب سمی بودن، خطرات غیر قابل جبرانی را برای سلامت مادر و جنین به ارمغان می آورد.
در جریان خون نوزادانی که مادر او در دوران بارداری سیگار کشیده است، در مقادیر بالایی نیکوتین وجود دارد. این قبیل نوزادان به مراتب نسبت به سایر کودکان به مشکلات تنفسی، سرماخوردگی و گوش درد مبتلا می شوند.
از سری معایب سیگار کشیدن در دوران بارداری می توان به مرگ نوزاد، زایمان زود رس، پارگی زود رس غشاهای رحم، سقط جنین، جفت سر راهی و وزن کم نوزاد در حین تولد اشاره کرد.
اصلی ترین و مهم ترین مؤلفه در خصوص ترک سیگار، پیروی از یک برنامه ریزی خاص است. در واقع بانوان استعمال کننده می بایست قبل از آغاز پروسه ی ترک، یک برنامه در خصوص تغییر سبک زندگی را تهیه نمایند.
سرگرمی میل استعمال سیگار را کاهش می دهد. ورزش های سنگین و هوازی گزینه ی مناسبی در خصوص سرگرمی به شمار می رود. در واقع ورزش کردن علاوه بر تسریع روند ترک سیگار، سبب ارتقای سلامتی و ممانعت در اضافه وزن می گردد.
اکثر افراد سیگاری عادت به قرار دادن سیگار در دهان هستند. لذا افرادی که سعی در ترک سیگار دارند می توانند ما به ازاء سیگار از سبزیجات خام نظیر کرفس و هویج استفاده کنند.
به موجب نهادینه بودن روحیه ی ضعیف در بانوان، پروسه ی ترک سیگار به یک حامی نیاز دارد. در واقع خانواده و آشنایان فرد می توانند با افزایش انگیزه از فرد استعمال کننده حمایت کنند.
آگاهی از معایب تخریب کننده ی سیگار بر روی سلامتی نیز نقش چشمگیری در افزایش انگیزه ی ترک سیگار ایفا می کند.
لازم به ذکر است در مواقعی که در راستای ترک سیگار نیاز به کمک داشتید، می توانید به یک روان درمان گر مراجعه نمایید.
• افزایش قوای جنسی
• بهبود روند تخمک گذاری
• تسریع روند درمان ناباروری
• کاهش خطر ابتلا به سکته ی قلبی و سکته ی مغزی
گردآوری : بخش سلامت بیتوته